Advies culturele vertegenwoordiging Frankrijk

Advies culturele vertegenwoordiging Frankrijk

De inspanningen van de Nederlandse ambassade in Parijs moeten zich vooral richten op het stimuleren van de toegang van Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen tot Franse podia die ertoe doen. Dit staat in het vandaag verschenen advies van de Raad voor Cultuur over de nieuwe opzet van de Nederlandse culturele vertegenwoordiging in Frankrijk.

De aanleiding voor het advies is de subsidiestop eind dit jaar voor het Institut Néerlandais. De minister van Buitenlandse Zaken verzocht de Raad te adviseren over de toekomstige opzet van de bilaterale culturele relatie met Frankrijk. In zijn advies stelt de Raad dat Frankrijk terecht een prioriteitsland is in het internationaal cultuurbeleid. De uitwisseling tussen de landen is van oudsher intensief en veelzijdig. Om te bepalen waar toekomstige kansen en mogelijkheden voor samenwerking en presentaties liggen adviseert de Raad een nadere inventarisatie te laten doen door de ambassade in samenwerking met partners in het Nederlandse en Franse culturele veld.

De culturele afdeling van de ambassade krijgt een sleutelrol in de vormgeving van de culturele relatie met Frankrijk. Deze afdeling gaat opereren vanuit het pand in Parijs waar nu het Institut Néerlandais is gevestigd, maar zal zich volgens de Raad ook moeten richten op de ondersteuning van activiteiten buiten de hoofdstad. De Raad wijst in het bijzonder op steden als Lyon, Marseille, Nantes en Lille.     

Meer informatie
Advies culturele vertegenwoordiging in Frankrijk - Raad voor Cultuur

Did you find this information useful?
0