|
Image
Afbeelding
Remco Vermeulen
Role
Advisor - Indonesia
Email
r.vermeulen [at] dutchculture.nl
 

Chinese interesse voor Nederlands monumentenbeleid

Image
Afbeelding
Caption
De Chinese staatszender CCTV besteedde aandacht aan de reis van de delegatie erfgoedexperts met een reportage in Haarlem en een interview met minister Bussemaker.

Chinese interesse voor Nederlands monumentenbeleid

Een Chinese delegatie erfgoedexperts bezocht ons land voor een kennismaking met het Nederlands beleid voor monumenten en erfgoed

Eind april bezocht een Chinese delegatie erfgoedexperts Nederland. Doel van de reis was een kennismaking met het Nederlands beleid op het gebied van monumenten en erfgoed.

De Chinese president Xi Jinping riep deze maand zijn land nog op tot een betere bescherming van het nationale erfgoed en waarschuwde voor de conflicterende belangen van economische groei. Xi brak een lans voor een betere inbedding van behoud van de culturele waarden bij de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en bouw.

Nederland wordt in China gezien als een compact land met een zeer compleet en vooruitstrevend monumentenbeleid. Onze praktijk van ‘behoud door ontwikkeling‘ wordt met belangstelling gadegeslagen. Naast gesprekken met vertegenwoordigers van gemeenten met grote monumenten, had de delegatie ook een ontmoeting met minister Bussemaker.

Het werkbezoek werd afgesloten met een Chinees-Nederlands erfgoedforum in Haarlem, waar onder meer gesproken werd over bijzondere restauratieprojecten, zoals een actuele casus van de gemeente Sittard-Geleen, waar een Chinese investeerder onlangs een gemeentelijk monument heeft aangekocht en samen met de gemeente de herbestemming daarvan realiseert.

Het forum is georganiseerd op verzoek van de Chinese ambassade en de China Cultural Media Group door IVEM, Institute for Heritage & Marketing in nauwe samenwerking met DutchCulture. Plannen voor een verdere uitwisselingen tussen China en Nederland op het terrein van gebouwd erfgoed en het thema herbestemming zijn in ontwikkeling.

Did you find this information useful?
0