Cinéma Arabe: de beste actuele Arabische films

Cinéma Arabe: de beste actuele Arabische films

In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht vindt van 26 mei tot 9 juni Cinéma Arabe plaats. Dit filmfestival brengt twee weken lang de beste Arabische speelfilms en documentaires van dit moment.

Rond twee filmvertoningen organiseert het festival met ondersteuning van SICA debatten in filmhuis Rialto in Amsterdam.

28 mei: Family matters
Het eerste debat ‘Family Matters’ vindt plaats na afloop van de vertoning van Egyptian Maidens op zaterdag 28 mei om 13.00 uur. Onderwerp van gesprek is het moeilijke dilemma waarvoor veel vrouwen uit Arabische families staan: loyaal blijven aan hun familie en het streven naar persoonlijke vrijheid?

Filmmaker Mohamed Amin en actrice Saba Mubarak uit Egyptian Maidens zitten in het panel samen met schrijfster Naema Tahir, die in haar nieuwste roman Bruid van de dood een vergelijkbare thematiek behandelt. De voertaal van het debat is Engels en Sanna Andréa-Dia is de moderator.

29 mei: Arab Spring
Het tweede debat ‘Arab Spring’ vindt plaats op zondag 29 mei na de filmvertoning van Microphone (13.00 uur) en gaat over democratisering in de Arabische wereld. Wat betekent democratie voor burgers in de Arabische landen? Welke rol zou Europa hierbij moeten spelen? En wat betekent dit alles voor de ontwikkeling en de rol van de kunsten?

Tarik Yousif leidt het gesprek en de voertaal is Engels. Het panel bestaat uit Khaled Abol Naga, acteur en producer van Microphone en in Egypte actief betrokken bij de beweging van Mohamed el-Baradei, Volkskrant-buitenlandcommentator Paul Brill en Midden-Oostenspecialist Maarten Jan Hijmans.

Het debat volgt op de vertoning van Microphone. Deze film belicht de in het Westen onbekende kant van Alexandrië: de underground cultuur van graffitikunstenaars, skaters, hiphopcollectieven en tegendraadse bands. Voor deze cultuur is weinig ruimte in de conservatieve Egyptische samenleving, maar filmmaker Ahmed Abdallah geeft ze een stem.

Cinéma Arabe

Did you find this information useful?
0