Institut Néerlandais sluit eind 2013

Institut Néerlandais sluit eind 2013

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten de financiering aan het Institut Néerlandais te beëindigen. Het Nederlands cultureel instituut aan de Rue de Lille in Parijs sluit aan het einde van dit jaar.

De positie van het instituut stond al enige tijd onder druk. Afgelopen zomer kondigde het ministerie al een subsidiestop aan. Daarop volgde verzet en een handtekeningenactie. Met het aantreden van een nieuw kabinet leek er enige hoop voor het instituut te gloren, maar het ministerie de werkwijze van de culturele vertegenwoordiging in Parijs nauw laten aansluiten op de meer flexibele manier waarop in andere belangrijke culture centra als Berlijn, Londen en New York wordt gewerkt.

Advies Raad voor Cultuur in voorbereiding
Op verzoek van minister Timmermans brengt de Raad voor Cultuur dit voorjaar een advies uit over een nieuwe opzet van de culturele uitwisseling tussen Nederland en Frankrijk. Een kleinere culturele afdeling brengt minder vaste kosten met zich mee, waardoor een groter deel van de beschikbare middelen naar culturele activiteiten kan gaan.

Meer informatie
Nieuwe opzet culturele activiteiten Frankrijk: nieuwsbericht ministerie van Buitenlandse Zaken 8 februari 2013 

 

Did you find this information useful?
0