Nederlandse organisaties succesvol in Europa

Nederlandse organisaties succesvol in Europa

Nederlandse culturele organisaties werken veel en succesvol samen in Europa. In de laatste aanvraagronde voor samenwerkingsprojecten in het Europese subsidieprogramma Cultuur (2007-2013) zijn maar liefst 28 organisaties uit Nederland betrokken bij een succesvolle aanvraag.

Het gaat om artistieke samenwerkingsprojecten en projecten op het gebied van onderzoek en beleidsanalyse. Zes organisaties treden op als projectleider. Het slagingspercentage van Nederlandse projectleiders komt daarmee op 40% en dat is beduidend hoger dan het Europese gemiddelde van 24%. Nederland dankt die goede resultaten aan de hoge kwaliteit van de projectvoorstellen.

Tot de geslaagde aanvragers behoren onder meer het Instituut voor Kunst en Cultuur, Trans Artists, het Nederlands Letterenfonds, de Faculteit voor Arts in Society van de Universiteit Leiden, Cultuur en Ondernemen, Europa Nostra, de Nederlandse Dansdagen, Stadsschouwburg Amsterdam, Jan van Eijk Akademie, Casco – Office for Art, Design and  Theory en jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij. De Waag Society doet zelfs mee aan twee verschillende projecten.

Voor 2013 heeft het Programma Cultuur een budget van ruim 69 miljoen dat met 37 deelnemende landen moet worden gedeeld.  Vooral bij kortlopende samenwerkingsprojecten was de concurrentie groot. Het aantal ingediende projectvoorstellen was met 476 hoger dan ooit. 

Meer informatie
Overzicht van alle projecten met Nederlandse inbreng (pdf)
Alle resultaten op de site van het Uitvoerend Agentschap van de Europese Commissie (funding opportunities 2012)

 logo Cultuurprogramma

Did you find this information useful?
0