Wet Modern Migratiebeleid in werking vanaf 1 juni

Wet Modern Migratiebeleid in werking vanaf 1 juni

Op 1 juni 2013 treedt de Wet modern migratiebeleid in werking. De wet lag al een tijdje klaar, maar de invoering werd herhaaldelijk opgeschort vanwege problemen met het informatiesysteem van de IND dat de procedures ondersteunt.

De nieuwe Wet modern migratiebeleid is van toepassing op verblijf van 3 maanden of langer van vreemdelingen met een andere nationaliteit dan EU/EER/Zwitserland. Belangrijke wijzigingen ten opzichte van de oude regelgeving zijn de zwaardere positie van de referent (=degene die er belang bij heeft dat iemand naar Nederland komt) en de vereenvoudigde procedures. 

De Wet arbeid vreemdelingen, die onder meer bepaalt wanneer een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig is, is nog niet veranderd*. Wel kan voortaan een TWV aanvraag gecombineerd worden met een procedure die het verblijf regelt. Dit betekent praktisch dat de werkgever met een aanvraagformulier zowel een verblijfsvergunning als een TWV kan aanvragen bij het loket UWV-IND.

* Op 9 november 2012 is het wetsvoorstel ‘Herziening van de Wet arbeid vreemdelingen’ ingediend. Dit voorstel is momenteel in behandeling bij de Tweede Kamer.

Meer informatie
Nieuwsbericht IND
Vragen en antwoorden IND

Did you find this information useful?
0