11 april 2018

Nederland en China gaan intensiever samenwerken op gebied van mode

De onlangs in Shanghai geopende tentoonstelling The Future of Fashion is Now is aanleiding tot bijzondere Chinees-Nederlandse samenwerking.

Op 28 oktober 2015 opende minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Shanghai de tentoonstelling The Future of Fashion of Now.

Na de opening van de Boijmans van Beuningen-tentoonstelling The Future of Fashion is Now op 28 oktober in Shanghai, maakte initiator Han Nefkens bekend dat een aantal Chinese modetalenten wordt uitgenodigd nieuw werk te maken voor deze tentoonstelling. De nieuwe Chinese werken zullen op termijn ook in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam worden getoond.

Meer Nederlands-Chinese samenwerking
The Future of Fashion is Now is aanleiding tot andere bijzondere samenwerkingen. In het kielzog van de tentoonstelling zijn een aantal Nederlandse modeontwerpers meegereisd om expertise uit te wisselen met Chinese collega's. Direct na de opening in Shanghai ondertekende Donghua University, een van de belangrijkste modeopleidingen van China, een intentieverklaring met de modeopleiding ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem om samen te gaan werken op het gebied van mode en innovatie. Met bekende alumni als Iris van Herpen en Pauline van Dongen heeft ArtEZ een internationale reputatie op dit terrein.

Op dit moment ontwikkelt Donghua University in samenwerking met de stad Shanghai een platform waar modeontwerpers, ingenieurs en wetenschappers samenkomen om nieuwe technieken en maakprocessen van de mode-industrie rondom Shanghai verder te ontwikkelen.

The Future of Fashion is Now
De tentoonstelling was eerder in 2014 in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam te zien. In het kader van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is de tentoonstelling naar China gebracht. The Future of Fashion is Now is de komende vier maanden in Shanghai te zien en reist daarna door naar Shenzhen. Hier is de tentoonstelling van 26 maart tot en met 31 juli 2016 in de Hua Gallery te zien.

Partners
The Future of Fashion is Now en de kennisuitwisseling tussen Nederlandse en Chinese ontwerpers en opleidingen wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van OCT, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de bijdragen van Control Union Shanghai, Han Nefkens Fashion on the Edge, Next Fashion, Guangzhou Academy of Fine Arts, The Pin Projects, de Nederlandse Ambassade in Peking en DutchCulture.